S06 Zorgverzekeraar en chirurgen delen besparingen


C. Hoff

Voorzitter(s): M. Hogervorst, traumachirurg, Gelre Ziekenhuizen, Apeldoorn & S.C. Roskam, beleidsadviseur, Bureau Nederlandse Vereniging voor Heelkunde, Utrecht

Vrijdag 28 november 2014

8:30 - 9:00u in Douchelokaal

Categorie├źn: Symposium (S), Algemeen/Overig

Parallel sessie: S06 Q&A DBC/DOT HEELKUNDE: LIVE @ DEFABRIQUE


De vrijgevestigde chirurgen in de provincie Friesland hebben een overeenkomst gesloten met de Friesland Zorgverzekeraar waarbij toekomstige besparingen in de zorg worden gedeeld. Het is de eerste keer in Nederland dat een dergelijke 'shared savings' overeenkomst tussen een zorgverzekeraar en een groep medisch specialisten is afgesloten.

Als wij meehelpen de zorg betaalbaar te houden, delen we in een deel van de opbrengsten. Concentratie van zorg brengt meer kwaliteit en minder kostbare complicaties. Dat we delen in de besparingen stelt ons in staat om bijvoorbeeld omzetreductie op te vangen. We zullen niet tot in lengte van dagen betaald worden uit "shared savings" maar je kunt dit gebruiken om een transitie te maken. En we krijgen op deze manier samen toegang tot meer kwaliteitsgegevens', aldus Christiaan Hoff, chirurg in Medisch Centrum Leeuwarden (MCL). De afspraken lopen tot 2020.

Meer info