V06.05 Biologische buikwand meshes in een fysiologisch ratmodel


R. Kaufmann, A.P. Jairam, I.M. Mulder, Z. Wu, J. Verhelst, S. Vennix, L.J.X. Giessen, J. Jeekel, J.F. Lange

Voorzitter(s): D. Boerma, chirurg, St. Antonius Ziekenhuis, Nieuwegein & T.M. van Ginhoven, AIOS Heelkunde, Reinier de Graaf Gasthuis, Delft

Vrijdag 28 november 2014

13:40 - 13:50u in Douchelokaal

Categorieën: Vrije voordracht (V), Algemeen/Overig

Parallel sessie: V06 Weke delen / Hoofdhals / Kinder / Bariatrie / Experimenteel


Ondanks de overvloed aan verschillende meshmaterialen voor de behandeling van buikwandhernia’s, is er weinig bekend over het in vivo gedrag van deze producten. Met name aan de biologische meshes worden vele voordelen toegeschreven, maar daar staan ook hoge kosten tegenover. Om de in vivo karakteristieken van deze nieuwe biologische materialen te onderzoeken, hebben we deze meshes vergeleken met veelgebruikte conventionele kunststof mesh in een fysiologisch ratmodel.

We hebben in 5 groepen van ieder 24 mannelijke Wistar ratten via een mediane incisie in de buik een intra-abdominale mesh geplaatst en met 6 niet-oplosbare hechtingen gefixeerd. De volgende vijf meshes zijn geïmplanteerd: PermacolTM (gecrosslinked collageen), StratticeTM (niet-gecrosslinked collageen), XCMTM Biologic (niet-gecrosslinked collageen), Omyra® (c-PTFE) en ParieteneTM (polypropyleen). De ratten zijn geofferd na 30, 90 en 180 dagen, waarbij de ingroei en krimp van de mesh en de ernst en kwantiteit van adhesies zijn gescoord.

Na 180 dagen zijn PermacolTM, ParieteneTM en Omyra® over een significant grotere lengte ingegroeid dan StratticeTM (p=0,001, p=0,019 en p=0,037 respectievelijk; zie figuur). StratticeTM geeft na 180 dagen een significant lager adhesieoppervlak dan ParieteneTM (p<0,001), Omyra® (p=0,011) en PermacolTM (p=0,027). Na 30 dagen geeft PermacolTM significant ernstigere adhesies dan StratticeTM (p=0,03). Dit verschil is na 180 dagen echter niet meer aanwezig. PermacolTM is na 180 dagen significant minder gekrompen dan StratticeTM (p=0,001) en Omyra® (p=0,050).

Conclusie

Op basis van de karakteristieken ingroei, adhesieoppervlak, ernst van de adhesies en krimp van de mesh komen PermacolTM en StratticeTM als beste meshes naar voren uit dit experiment in een fysiologisch ratmodel.