V04.04 Wat is een instabiele distale radiusfractuur? Een systematische review van de literatuur


M.M.J. Walenkamp, L.M. Vos, J.C. Goslings, N.W.L. Schep

Voorzitter(s): P. van Eerten, traumachirurg, Máxima Medisch Centrum, Veldhovent & T.S. Aukema, AIOS Heelkunde, Kennemer Gasthuis, Haarlem

Vrijdag 28 november 2014

13:30 - 13:40u in Jutekelder

Categorieën: Vrije voordracht (V), Trauma

Parallel sessie: V04 Traumachirurgie / Mammachirurgie


Het doel van deze studie was: (1) bepalen van het aantal studies waarin de term “instabiele distale radiusfractuur”wordt gedefiniëerd; (2) identificeren van de meest gebruikte definities en hun bewijskracht nagaan; en (3) een algemene definitie voor een instabiele distale radiusfractuur voorstellen.

Hiertoe hebben wij een systematic review verricht en elk soort studie waarin de term “instabiel”in combinatie met “distale radius fractuur”werd genoemd geïncludeerd. Vervolgens bepaalden wij of in het artikel een definitie van een instabiele distale radiusfractuur werd gegeven. Van de meest gebruikte definities gingen wij de bewijskracht na en onderzochten of ze ooit gevalideerd waren. Daarnaast noteerden wij de afzonderlijke criteria van elke definitie.

De zoektocht leverden 2489 citaten op waarvan 479 studies werden geïncludeerd. In totaal werd in 45% van de studies een definitie gegeven. Hiervoor werden 143 verschillende definities gebruikt. Zeven definities kwamen het meest voor:(1) dislokatie na een goede stand; (2) Lafontaine’s; (3) niet reduceerbare fractuur; (4) volair gedisloceerde fractuur; (5) AO type C2; (6) Poigenfuerst’s en (7) Cooney’s. Al deze definities bleken afkomstig van studies met weinig bewijskracht en geen werd ooit succesvol gevalideerd. Zes afzonderlijke criteria werden het meest gebruikt. Hiervan werden slechts drie in de literatuur voorspellend gevonden voor fractuurinstabiliteit.

De term “instabiele distale radiusfractuur”wordt slechts in de helft van de studies gedefiniëerd. Daarnaast bestaat er een grote variatie aan verschillende definities. De meest populaire definities zijn afkomstig van studies met weinig bewijskracht. Op basis van onze resultaten hebben wij een algemene definitie voor een instabiele distale radiusfractuur geformuleerd.