Van Samen Werken naar Samenwerken


J. Molenaar, G. Zeeman

Voorzitter(s): Marc de Hond met side-kick Mike Hogervorst (traumachirurg Gelre Ziekenhuizen, Apeldoorn)

Vrijdag 28 november 2014

10:00 - 12:00u in Copraloods

Categorieën: Plenaire sessie, Algemeen/Overig

Parallel sessie: Plenaire sessie


Een sessie over hoe samenwerken veel meer kan zijn dan we traditioneel als chirurg onder het begrip gewend zijn te verstaan. Een indringende en interactieve sessie met zeer persoonlijke verhalen waarin in de kern de chirurg centraal zal blijken te staan.

Marc de Hond, voorzitter van de sessie. Waar kent u hem van? Van zijn theaterprogramma 'Scherven brengen geluk', zijn boek 'Kracht', het Nederlands rolstoel-basketbal-team, zijn film- & tv werk of als zoon van Maurice de Hond?

Mike Hogervorst, chirurg te Apeldoorn is de side kick van Marc.

Marc en Mike ontvangen 2 gasten: Jan Molenaar en Gerda Zeeman. Het belooft een interactieve sessie te worden met veel ruimte voor debat op het podium én met de chirurgen in de zaal.

  • Jan Molenaar is piloot en vliegtuiginstructeur bij KLM. Hij stelt dat er in de historie van de luchtvaart grote mijlpalen zijn bereikt en grote fouten zijn begaan. Wat zijn de ingrediënten van succes en mislukking geweest? Voor een geslaagde vluchtuitvoering werken verschillende disciplines samen. In de dagelijkse vliegoperatie zijn de Human Factors geïntegreerd. Als het mis gaat, zijn juist deze factoren vaak de oorzaak. Teamwork is dan the way to go, maar niet iedereen is van nature teamspeler. Hoe in de luchtvaart opgelost? Het belooft bovendien een persoonlijk verhaal te worden als Jan vertelt over hoe zijn co-piloot een bijna fatale fout van Jan voorkwam.

  • Gerda Zeeman is gynaecoloog/perinatoloog en coach. Zij werkte in de USA en Nederland in verschillende ziekenhuizen. Zij is zich steeds meer gaan interesseren in kwaliteit en patiëntveiligheid, en in het bijzonder in organisatiecultuur, groepsprocessen, (persoonlijk) leiderschap en individueel gedrag en houding van zorg-verleners. In haar ogen is het belangrijk dat mensen die met mensen werken, zoals artsen, inzicht nodig hebben in wie zij zelf zijn. Dat komt het werkplezier en dus de patiënt te goede. Ook Gerda vertelt over ‘haar’ medisch incident, dat een inherent deel vormt van haar professionaliteit. Gerda legt uit wat zij heeft ervaren en wat zij van haar maten verwacht.